24 september 2011

Workshop med lärarna från slumskolorna

Hej allihopa! 
Idag var jag och Tove på en workshop (vad heter det på svenska, liksom...) på International School of Dhaka. International school of Dhaka är en skola med västerländsk standard, inte alls som i slumskolorna. Det var international schools lärare som höll workshopen för lärarna under Gulshan Literacy Programme, alltså lärarna i slumskolorna i Badda och Gabtoli. Dagen började med att alla skulle gå runt och hälsa på tio personer de inte kände innan och berätta var man kom ifrån och berätta något bra som hade hänt i ens klassrum den senaste tiden. Denna instruktionen gavs på Bangla... Men Craig, rektorn för International School of Dhaka, berättade för mig vad vi skulle göra. Jag hälsade på två helt vitklädda nunnor och kanske fyra andra lärare. Jag berättade att "I'm not a teacher. I'm a nursing student from Sweden". Sen delades alla lärarna in i grupper. Temat för workshopen var att dela med sig till andra lärare hur man lär ut på bästa sätt. Jag och Tove gick runt i de olika grupperna för att lyssna. Det pratades både  bangla och engelska. 
Vid ett tillfälle under dagen fick Tove och en annan (amerikansk) lärare visa en bangladeshisk lärarna hur man uttalar vissa bokstäver i det engelska alfabetet. Kunskapsnivån är väldigt låg i slumskolorna generellt, tyvärr. 
Shakila i grönt. Hon jobbar på slumskolan i Badda. När vi hälsade på i måndags hade hon matte med en tredjeklass. Hon bär slöja utanför skolan, eftersom hon är gift, berättade hon för oss idag. På arbetet bär hon lite mer mönstrat och ledigt och ingen huvudslöja.
 Liten lär känna varandra-övning.
 Så fina färger, eller hur?
 Lärare från olika skolor. 
Här hålls en övning i debatteknik. Ämnet var straff i skolan. Fysisk bestraffning på skolbarn är inte tillåtet i Bangladesh. Jag glömde att fråga men det verkade som att det är en ganska ny lag. Debatten hölls på bangla, en sida var för, den andra mot. Mot-sidan vann. 
Här har vi Tove! Väldigt härlig norska som ler för det mesta! Hon har bott i Dhaka i två och ett halvt år. Har man och två söner här. Hon arbetar delvis på Grameenphone som är Bangladeshs (Asiens kanske?) motsvarighet till Telenor. Hennes man arbetar där heltid.  
Till höger i bild ser ni rektorn, Craig. Han är gammal idrottslärare. Han berättade att han saknar teaching. Han var hur trevlig som helst. Hette Salmon i efternamn (tyckte jag var lite roligt). Hans fru jobbar också på skolan. Får se om jag kommer till International school of Dhaka igen.. det skulle vara en till workshop i november. 


Hur är läget i Sverige? Är det kallt? Vinner HIF? Har marabou kommit med några nya goda smaker? Några fler fulla djur som fastnat i träd? Tell me all about it!
Kram

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar